Thursday, July 30, 2009

SS - Mula menulis dan menulis....

Salam untuk semua. Semoga mendapat rahmat dan perlindungan daripada-Nya.
Seperti selalu, saya ulang kata. Entri dibawah label SS adalah pandangan peribadi saya dengan harapan ia bermanfaat kepada semua yang bercita-cita menjadi penulis mahupun yang bergelar penulis. Sekiranya ia tidak sesuai, abaikan sahaja. :P


Bagaimana mahu mula menulis sesebuah manuskrip?
Apa yang perlu ditulis?
Bagaimana dengan pembahagian bab?
Berapa muka surat?
Format penulisan?
Berapa jangka masa biasanya diperlukan untuk penulis?
Benarkah kaedah kad yang diuar-uarkan oleh pengerusi PTS berkesan?


Pada pandangan saya, tiada teknik penulisan yang salah. Tetapi belum tentu semuanya tepat dan sesuai dilaksanakan tanpa pengubahsuaian.

1. Seorang novelis terkemuka pernah bercerita gayanya. Katanya, setiap kali mahu menulis manuskrip baru, dia membeli sebuah buku nota. Dalam buku nota ini tertulis steps yang dibuat untuk manuskrip itu. Ada kajian, pembahagian bab lengkap dengan tarikh bila catatan itu dibuat. Selepas bahan-bahan siap terkumpul, dia akan mula menulis mengikut deadline yang sudah ditetapkan.

Format penulisan di dalam word pula mengikut mood. Maksudnya pemilihan font, tidak terikat kepada Times New Roman seperti yang diminta penerbit. Hanya apabila mahu dihantar untuk penilaian barulah dia mengikut format yang sepatutnya; TNR 12, double spacing.


Kelebihan:
Proses penulisan lebih teratur. Apabila semua bahan sudah ada, maka tumpuan akan kepada pengolahan ayat dan jalan cerita. Buku catatan akan jadi sumber rujukan dan panduan yang sangat membantu. Penyusunan bab daripada awal akan memudahkan penyusunan scene.


Kelemahan:
Berisiko terhenti sekiranya bahan mengambil masa terlalu lama dikumpulkan – semangat manusia ada turun naik. Penyusunan bab dari awal kadangkala memberi kekangan pada pengolahan dan idea lain.2. Pengerusi PTS pula selalu membicarakan kaedah kad untuk penulisan yang pantas. Tulis satu ataupun dua perkataan pada setiap kad dan tulang ikan. Apabila mahu menulis, ambil kad, lihat tulisan itu dan menulis. Manakala tulang ikan itu untuk perkembangan watak dan bab. Akhir sekali barulah, disusun semua scene itu. Maka terhasillah sebuah manuskrip.

Kelebihan:
Sistem kad mempercepatkan penulisan. Sistem tulang ikan membuatkan penulis dapat memperkembangkan watak. Boleh menulis daripada mana-mana bab/scene.


Kelemahan:
Masalah semasa penyusunan cerita mengikut kad. Pengalaman saya menilai dan membaca manuskrip yang menggunakan kaedah ini, tidak ada kesinambungan antara satu scene ke scene lain. Time frame ada kalanya tidak tepat. Kadangkala setiap cerita/kad berdiri sendiri menyebabkan pembaca akan terfikir-fikir apakah tema utama, daya penarik untuk habis membaca kerana setiap kad sudah ada kesudahan masing-masing.
Sebuah buku bagi saya apabila temanya jelas, ia bermula daripada satu titik ke titik lain; cuma perjalanannya bukan garis lurus, ia boleh herot-berot asalkan jumpa titik akhir, bukannya banyak titik pemula dan titik akhir tanpa pertalian antara satu sama lain. Itu seperti membaca cerita pendek yang berbeza-beza.

3. Kesimpulan yang saya buat, menulis perlukan perancangan dan deadline.
Apabila ada dua perkara ini, penulisan akan lebih teratur dan bermatlamat. Matlamatnya adalah siap.
Apa pun sistem yang digunakan, perlu disesuaikan dengan keselesaan penulis dan keperluan manuskrip.
Tidak semestinya bahan perlu sudah lengkap baru boleh menulis. Sambil menulis, masih boleh mengumpul bahan lain. Pembahagian bab pula tidak perlu terlalu rigid. Dari semasa ke semasa, ia boleh berubah berdasarkan idea baru.
Sistem kad boleh digunakan tetapi perlulah pandai menyusun kesinambungan. Jangan terlalu banyak perkara diceritakan tetapi tiada kesinambungan mahupun objektif jelas.

Pendapat saya, perkara paling penting memulakan penulisan:
1.Tema – tentukan tema – >KLIK UNTUK RUJUK ENTRI TERDAHULU (saya selalu sibuk memilih working title; konon nak yang sedap disebut; pembakar semangat walaupun manuskrip tak mula tulis pun! :P)
2.Beberapa watak utama dan latar belakang watak utama (watak sampingan biasanya akan muncul dalam proses penulisan.
3.Rangka cerita/pembahagian bab – ia sebagai panduan, selalunya akan berubah serba sedikit (ada kalanya banyak) dalam proses penulisan. Tentang muka surat pula ia bergantung kepada aplikasi penerbit (kalau buku remaja, jumlah dikurangkan kerana kekangan kos ilustrasi), lokasi, tema dan masa scene dan sebagainya. Jumlah yang biasa sekitar 5 – 10 muka surat double spacing TNR.
4.Bahan/maklumat yang membantu penulisan – tidaklah proses penulisan terhenti ataupun tidak tahu mahu tulis apa kerana bahannya tidak ada. Boleh kumpul semua sebelum menulis mahupun bergerak seiring.
5.Jangan berhenti menulis. Apabila terasa stuck pada sesetengah bahagian, tulis yang lain. Nanti boleh rearrange semula.
6.Tetapi paling penting daripada semua di atas adalah doa dan tawakal.


Selamat menulis! :)

p/s: Adakah saya sistematik? Oh tidak, sekiranya ya, tentu saya mampu menulis dengan banyak. :P

No comments: