Tuesday, August 18, 2009

SS - Apa hendak buat apabila manuskrip ditolak?

Seperti selalu, saya ulang. Entri dibawah label SS alias Syok Sendiri adalah pandangan peribadi saya. Ia berdasarkan sedikit pengalaman dan pengetahuan saya. Mungkin ia bermanfaat. Mungkin juga ia tidak ada kaitan dengan yang membaca. Pandai-pandailah ya. :P

Saya tulis entri ini berdasarkan soalan Ann. Kata Ann, sudah 4 kali dia menghantar manuskrip tetapi ditolak.

Soalan saya kepada Ann.

1.Adakah manuskrip yang sama ditolak? Ataupun yang berbeza?
2.Pernahkah saudari bertanya mengapa manuskrip saudari ditolak?
3.Manskrip saudari ditolak 100 peratus ataupun dicadangkan supaya diubah/dibaiki?
4.Pernahkah saudari menyuruh orang terdekat membacanya?
5.Pernahkah saudari menganalisa manuskrip saudari dan membandingkan dengan yang berada dalam pasaran?


Sedikit komen, harap membantu:

Mungkin saudari boleh cuba menulis manuskrip lain sahaja ataupun memperbaikinya (maksudnya merombak dengan banyak – mungkin 50 - 80peratus). Tetapi, sebelum menulis yang lain, kenal pasti dahulu kelemahan dalam manuskrip terdahulu. Tanyakan kepada penerbit yang menolak, mengapa manuskrip itu ditolak? Sekiranya mereka tidak beri jawapan, boleh juga tanya pendapat rakan-rakan. Atau paling tidak, bandingkan karya saudari dengan karya terbitan penerbit itu. Lihat perbezaannya. Mungkin karya saudari lemah daripada segi olahan? Mungkin juga tema?
Tanyakan juga kepada penerbit kritera karya yang biasa diterima. Ataupun mungkin penerbit mahukan kelainan; tidak mahu karya yang lebih kurang sama dengan yang sudah diterbitkan.
Tanpa mengenal pasti kelemahan, saudari mungkin mengulangi kesilapan yang sama.

Sekiranya penerbit meminta saudari mengubah, jangan berputus asa. Itu perkara biasa. Kali pertama saya menghantar karya, editor meminta saya mengubah dan menambah di sana sini. Saya juga diminta membaca buku terbitan penerbit itu sebagai panduan. Itu perkara biasa yang perlu dilalui oleh penulis ataupun orang yang mahu menjadi penulis.

Apabila berkesempatan, hadiri bengkel-bengkel penulisan. Ini dapat membantu saudari mendapat pendedahan yang lebih. Banyakkan membaca pelbagai jenis genre, kenal pasti genre yang sesuai dengan jiwa saudari. Cari gaya olahan tersendiri. Ini mengambil masa. Lihat gaya olahan ramai penulis. Somehow, saudari akan jumpa gaya saudari.

Cuba hantar semula apabila sudah yakin ia lebih baik daripada sebelumnya. Ada banyak penerbit di luar sana. Dapatkan panduan daripada mereka. KLIK UNTUK BACA ENTRI INI SEBAGAI RUJUKAN

Paling penting, berdoalah di samping berusaha. Berdoa diberi idea menulis, ditunjukkan jalan. Berdoa juga diberi petunjuk sama ada ini bidang yang sesuai ataupun mungkin sebenarnya saudari mempunyai bakat dalam bidang lain. Mintalah petunjuk dari langit.

Selamat menulis. :)

No comments: